Akıllı Tahta Eğitim Sistemlerine Harcanan Para
Akıllı Tahta Eğitim Sistemlerine Harcanan Para
Akıllı Tahta’ya Geçiş Projesi
Eğitimde yeni teknolojilerin kullanılması ve daha verimli bir ders alanı yaratılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’ nca 2012 yılında start verilmesi ile başlanan ”ASRIN PROJESİ” adıyla tanıtımı yapılan akıllı tahta devrimi başlatıldı. FATİH ( Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi ) Projesi içerisinde yer alan bu yöntemle eğitim alan tüm çocuklara aynı eğitim kalitesi aynı fırsat eşitliğinin sağlanması ve teknolojiden aynı ölçüde yararlanması amaçlandı.
Bu kapsamda 2012 yılında başlatılan proje de 2014 yılına gelindiğinde MEB ve Türkiye’nin önde gelen bir teknoloji şirketi olan Vestel arasında anlaşma yapıldı. Türkiye’de toplamda 45.653 okul bulunmaktaydı. Bu okullarda 432.288 sınıf yer almaktaydı ve bu sınıflara akıllı tahta takılması planlanıyordu.
Ücretlendirme?
Gelelim peki bu planlamanın ücretlendirme kısmına. Fatih projesi kapsamında 4 yıllık süreç içerisinde 347 bin 367 adet tahta takılması için anlaşma sağlandı. Tahtaların maliyeti 414 milyon 600 bin TL olarak ödemesi gerçekleşti. 2016 yılına kadar ki bu süreçte FATİH Projesi kapsamında ek olarak öğrencilere dağıtılan tabletler için de ek bir maliyet gelmesiyle 1 milyon 438 bin 700 adet tablet 4 yıllık süreçte öğrencilere dağıtıldı. Ve tablet ve tahtalar için 2016 yılına kadar 1,5 milyon TL harcama yapılmış oldu. Bu süreçler belirli safhalara ayrıldı. Yani birinci ayakta şu kadar üretim ve dağıtım ikinci ayakta şu kadar diye. Son 2017 yılında 3.safhaya geçildi ancak bu projede pek fazla sağlıklı bir başarı elde edilemedi.
Neden Başarı Elde Edilemedi?
Daha önceki eğitim seviyesine nazaran bir ilerleme kayıt edildi ancak beklenen, planlanan düzeyde sağlanamadı. Bunda aranacak sebepler arasında yapılan ve takılan akıllı tahtalara dikkatlice planlanması gereken koruma yöntemleri uygulanamadı. Ve kullanıcılara eğitim verilmediği için kullanıcı olan öğretmen ve öğrenci hataları sebebi ile birçok tahta da daha kullanıma başladıktan kısa süre sonra arızalar alınmaya başladı ve eğitim sekteye uğramaya başladı.
Bunun dışında üretici firmanın akım dengeleyiciyi ürüne yerleştirmemesi sebebi ile prizden çekilen tahtalar geri takıldığında yüksek akıma maruz kalma sonucu güç kartlarında oluşan hasarlarla akıllı tahtalar kullanılamaz hale geldi. Bir sonraki sorun ise bu sorunları giderecek yeterli düzeyde teknik servis elemanı olmaması ve olanlarında geç gelmesi bu projenin başarısız olmasında etkili olan nedenler arasındadır.