Çocukların Eğitiminde Özel Okulların Genel Farkları
Özel Okul mu, Devlet Okulu mu?
Çocukların Eğitiminde Özel Okulların Genel Farkları
Özel okulların dershaneler ile yer değiştirmesi ve sayıca devlet okullarıyla yarışır hale gelmesi beraberinde bazı tartışmalara yol açtı.
Veliler ise sıklıkla devlet ve özel okul arasındaki farkları incelemeye, çocuklarının geleceği için en uygun seçeneğin hangisi olduğuna karar vermeye çalışıyor.
“Çocuğumuzdan Beklentimiz Ne”
Devlet okulu ve özel okul konusunda nasıl bir fark var, hangi tercih daha verimli olur? Görece bir durumdur. Bu konuda çocuğumuzdan ne beklediğimiz çok önemli. Sıkı bir ders yoğunluğunda, tüm sınavlardan başarıyla çıkan, sizin ya da kendisinin belirlediği hedeften başka bir odak noktası olmayan bir birey mi olsun? Yoksa salt eğitim konusunda başarılı sayılabilecek bir ortalamayı yakalasın, kendi hedefini çizebilsin kararlı, özgüveni yüksek, sosyal bir birey mi olsun?
Devlet ya da özel okul tercihinde bu beklentinin yeri son derece önemlidir. Çünkü aradaki bariz farkların en büyüğü ders müfredatından alınacak sonuçtan ziyade yaşam öğretilerini edinmeyle ilgili. Özel okullarda öğrenciler sadece öğrenci değil aynı zaman da bir parça ticaret ve pazarlama unsurudur. Bu yüzden hem sayısal, sözel sonuçların başarısı hem de onların mutlu olması adına devlet okullarından genel olarak daha farklı bir yaklaşımla karşılaşırlar.
İdarecisinden, öğretmenine kadar kullanılan dil yapıcı, kazanmak üzerinedir.
Sınıf mevcutları daha az olduğu için birebir eğitim koşulları ve yakından tanıma avantajına sahip olan özel okullar aidiyet duygusunu güçlendirmek adına sık sık öğrenci ve veli organizasyonları yaparak marka değerlerini de güçlendirmek isterler.
“Özgüven ve Mutluluk Fark Yaratır”
Özel okulda öğrencilerin baskı ortamı daha az olduğu için özgüven kazanmaları daha muhtemeldir. Özgüveni yüksek, okulundan memnun ve mutlu olan öğrencilerin başarı sıralaması da, sosyal davranışları da haliyle daha üst düzeyde olacaktır.
Bir de devlet okullarında olmayan rehberlik ve takip hizmetiyle başarılı oldukları alanı keşfetmeleri ve yön çizmeleri daha sağlıklı olacaktır.
Klasik eğitim müfredatı çok değişken değildir. Devlet okullarında da rakamsal ve yapısal başarı sağlanabilir ama bu konuda özel okulların farkı son derece belirgindir. Karar sizin salt bir eğitim başarısı mı isterseniz, yoksa öğretimin de yavan kalmadığı bir gelişim süreci mi?