Makalede Neler Var?
Cumhurbaşkanı Nasıl Seçilir?
Cumhurbaşkanı Nasıl Seçilir?
Cumhurbaşkanı Anayasanın belirli maddelerince geçmiş yıllarda TBMM tarafından seçiliyordu. Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yılı aşmayacak şekilde ve sadece tek sefer seçilme kaydıyla Cumhurbaşkanı seçiliyordu. Fakat Anayasamızı yeni şekline göre cumhurbaşkanı seçimi şu şekilde gerçekleşir: Türk vatandaşı olmak, kırk yaşını doldurmuş olmak, yükseköğrenim mezunu olmak, milletvekili olmak ya da seçilme yeterliliğine sahip olmak, daha önce bir seferden daha fazla cumhurbaşkanlığı yapmamış olmak.
Seçilme Usulü
Anayasamızın 102’inci maddesinin cedit şekline göre cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini yönetmek, düzenlemek, denetlemek, seçim tutanaklarını kabul etmek YSK’ya aittir. 2007 yılından önce cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıl iken 21.10.2007 tarihinden sonra cumhurbaşkanının görev süresi beş yıla düşürülmüştür.
Cumhurbaşkanı seçimi, makamın görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; mevkinin herhangi bir sebeple boşaltılması halinde ise bu gelişmeyi takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oy kullanılan seçimde geçerli oyların üçte ikisini yani salt çoğunluğunu sağlayan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Eğer ilk oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa ikinci oylama yapılır. Bu oylamayı ise, ilk oylamada en çok oy alan iki aday kullanılır. Geçerli oyun çoğunluğunu alan cumhurbaşkanı adayı bu statüye erişmiş olur.
Cumhurbaşkanlığı Görevini Sona Erdiren Haller
Cumhurbaşkanı beş yıllık görev süresini doldurduğunda, istifa ettiğinde, ölümü durumunda ya da başka bir sebepten dolayı görevine son verilmesi durumunda başkanlık statüsü ortadan kalkmaktadır. Cumhurbaşkanının vekalet vermesi görevi sonlandırması anlamına gelmez.
Anayasamızın 106. Maddesine göre ‘’ Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkmak gibi nedenlerle bir süreliğine görevden ayrılması sonucu görevine geri dönünceye kadar; ölüm, görevden çekilme veya başka bir nedenlerle Cumhurbaşkanlığı koltuğunun boşalması halinde de yenisi gelinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına öncülük eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. Kısaca cumhurbaşkanına ait vekalet ve yetkiler TBMM tarafından verilir.