Makalede Neler Var?
Dünya Sağlık Örgütünün Önemi
Dünya Sağlık Örgütünün Önemi
Dünya Sağlık Örgütü
Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) Birleşmiş Milletlere bağlı genel amacı toplum sağlığı olan uluslararası geçerliliği olan bir örgüttür. Dünya sağlığı için ülkeler arası ilk birlik olma ihtiyacı 19. yüzyılda ortaya çıkan kolera salgını ile baş göstermiştir. Daha sonra ki yıllardaki görüşmeler sonucu 1945 yılında düzenlenen konferansta örgüt kurulması adına adımlar atılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü sahip olduğu misyon gereği çeşitli amaçları ve görevleri mevcuttur.
Dünya Sağlık Örgütü’nün finansal kaynakları ise çeşitlilik göstermektedir ancak genel olarak üye devlet aidatları ve fonlardan elde edilen gelirdir.
Dünya Sağlık Örgütünün Görevleri
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalık ve sağlık ile ilgili genel tanımlamaları, sağlık çalışanlarının eğitim çerçevelerini belirlemesi, istatistik veri toplanması ve düzenlemesi çalışmaları düzenlemesi, ülkelerin sağlık refahlarını yükseltme çalışmaları, sağlık hizmeti yeterli olmayan yerlerde hastaneler ve sağlık merkezleri açmak, acil yardım ve afet durumlarında acil sağlık hizmetleri sunmak, yiyecek içecek ve çevre sağlığı alanındaki normları, ülkelerin sağlık alanındaki politikaları eşitliğe kavuşturmak, ülkeler ya da şirketlerle sağlığı geliştirmeye yönelik anlaşmalar yapmak anne çocuk sağlığı alanındaki refahı artırmak ve her çocuğun eşit haklarda ve koşullarda dünyaya gelmesini sağlamak, sağlığın geliştirilmesi, salgın hastalıkların önlenmesi ve salgın hastalıklarla mücadele, aşılama, halkın sağlık alanında bilinçlendirilmesi, sadece tedavi edici değil koruyucu ve rehabilitasyon edici sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasıyla ve son yıllarda ruh sağlığı alanının geliştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmalarla önemini ortaya koymaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bir diğer önemi ise kendi sağlık hizmetleri bulunmayan, yeterli hizmet veremeyen ülkeler ya da işgal ve zulüm altında olan ülke\milletlere sağladığı sağlık hizmetiyle uluslararası sağlık alanında önemli bir yer tutmaktadır.
Şüphesiz ki sağlık herkesin hakkı olmakla birlikte sağlığa ulaşım imkanı da eşit olmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü de bu alandaki çalışmalarıyla uluslararası önemini koruyan köklü bir örgüttür.