Gül Koklayan Fatih Portresini Kim Yapmıştır? İtalya’da eğitim alan Osmanlı minyatür sanatçılarından Nakkaş Sinan Bey, Fatih’i gül koklarken tasvir eden portresini yapmıştır. Resimdeki gül peygamber Muhammed’i dolayısıyla İslam’ı çağrıştırmaktadır. Bu resimde Sinan Bey, Fatih’i sert bir cüsseyle oldukça azametli bir şekilde tasvir etmiştir.
Makalede Neler Var?
Gül Koklayan Fatih Portresini Kim Yapmıştır?
Gül Koklayan Fatih Portresini Kim Yapmıştır?
“Gül koklayan Fatih” Portresini kimin yaptığı sorusu, Genel Kültür alanında sorulması önemlidir, çoğu zaman Bellini’nin eseri olan “Fatih’in portresi” ile karıştırılmaktadır. “Gül koklayan Fatih “portresi, Nakkaş Sinan‘ın yaptığı minyatür bir eserdir.
Gül Koklayan Fatih Nasıl Yorumlanır
Eserde; Fatih Sultan Mehmet’in elinde bir gül, gül tutan elinin başparmağında zihgir denilen ve okçuların kullandığı özel bir yüzük, diğer elinde ise bir mendil tutarken betimlenmiştir. Eserde Fatih Sultan Mehmet’in gül koklaması onun entelektüel kişiliğini ve aynı zamanda Hz. Muhammed’e olan sevgisini simgelerken, aynı elin parmağında zihgir olması savaşçı özelliğini, sol elinde tuttuğu mendil ise onun ne kadar ince ruhlu ve hassas bir insan olduğunu göstermesi açısından ilginçtir.
Batı resminden izler taşıyan bu minyatür eserde gölgelendirmeye de yer veren nakkaş Sinan, bu anlamda bir ilki gerçekleştirmiştir. Bilindiği gibi geleneksel minyatürlerde perspektif, ışık, gölge gibi unsurlar yoktur. Eserin orijinali Topkapı Sarayı Müzesindedir.
Nakkaş Sinan Kimdir?
Doğumu ve ölümü hakkında elle tutulur veriler olmamasına karşın O’nun Fatih döneminde yaşayan en büyük minyatür ustalarından olduğu bilinmektedir. Öyle ki Fatih O’nu maaşa bağlatarak saray sanatçısı yapmıştır. Daha sonra padişahın emriyle İtalya’ya gönderilip Maestro Paolo’nun yanında bir süre çalıştı. Saraya döndükten sonra yaptığı minyatürlerinde batı resminden izler taşıdığı görülür.
Eserde Betimlen Fatih’in Bilinmeyen Yönleri
Fatih Sultan Mehmet, çocukluğunda beri şiir, resim, hat, tezhip gibi sanat dallarıyla ilgilenen, entelektüel kişiliği olan bir padişahtır. Çocukluğunda tuttuğu defterlerde; insan ve at portreleri, kuş resimleri, ayrıca çiçek motifleri ve hat çalışmalarının olması bunun en büyük göstergesidir. Hükümdarlığı döneminde de sanatçıları destekleyip maaşa bağlatan ve Batı resim sanatçılarını saraya davet edip portresini yaptıran ilk padişahtır.