Halk Sağlığını Gözeten En Önemli Kuruluşlar Sağlık alanında yapılan faaliyetler ve uygulamalar devlete bağlı olan Sağlık Bakanlığı’nın kontrolü ve denetimi altında yapılmaktadır. Devlet hastaneleri üniversite eğitim ve araştırma hastaneleri özel hastaneler aile hekimlikleri halk sağlık merkezleri tarafından karşılanmaktadır.
Makalede Neler Var?
Halk Sağlığını Gözeten En Önemli Kuruluşlar
Halk Sağlığını Gözeten En Önemli Kuruluşlar
Halk Sağlığı Merkezleri
İki Aralık 2011 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesine bağlı Halk Sağlığı Kurumu kurulmuştur. Bu kurum halk sağlığı konusunda faaliyet gösteren en önemli kurumlardan biridir. Bu kurumun görevleri bakanlık tarafından belirlenen sağlık politikalarına uygun hareket etmek, ülkedeki sağlık sorunlarını belirlemek ve çözümü için projeler oluşturmak ve bu projelerin hayata geçirilmesini sağlamak, halk sağlığı için çalışan kuruluş ve kurumlar ile koordineli çalışmak ve onların faaliyetlerini denetlemektir.
Aile sağlık merkezleri toplum sağlık merkezleri verem savaş dispanserleri sağlık evleri gibi kurumlar bu müdürlüğün denetimi altındadır. Halkı bulaşıcı hastalıklar ve sık görülen sağlık sorunları konusunda bilinçlendirmek ve daha bilinçli bir toplum oluşturmak hedeflerinden biridir. Ülkenin birçok noktasında kurulan merkezlerde halkı birçok konuda bilgilendirmek için eğitimler vermektedir.
Aile Hekimliği Uygulaması
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin uygulanması ve geliştirilmesi Cumhuriyet’in ilanından itibaren gelişmeye başlamıştır. Sağlıkta dönüşüm programı projesi ile çalışanların ve sağlık hizmeti almak isteyenlerin durumlarında iyileştirilmeye gidilmiştir. 2010 yılından itibaren bütün illerde aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir. Halkın daha kolay sağlık hizmetlerine erişebilmesi için aile hekimliği uygulaması hayata geçirilmiştir. Bu uygulama ile her ailenin bir aile hekimi olmuş halkın sağlık hizmetlerine ulaşması daha kolay bir hale gelmiştir.
Sağlık hizmetinin daha kolay ulaşılabilir olması ile yaşam seviyesi yükselmiş anne-çocuk ölümlerinin sayısında düşüşler yaşanmıştır. Birinci basamak olan aile hekimliği uygulaması ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık merkezlerinin iş yükü hafifletilmiş ve eldeki olanakların daha verimli kullanılmasını sağlamıştır. Aile hekimlikleri sağlıkta dönüşüm projesinin en önemli noktasını oluşturmaktadır.
Devlet Hastaneleri
İkinci ve üçüncü basamak olan devlet hastaneleri aile hekimliğinin sayesinde daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermektedirler. Birinci basamakta aile hekimliğine giden hastalar daha sonra hastaneleri tercih etmekte ve hastanelere daha az hastanın gelmesini sağlamaktadır. Hasta sayısının azalması ve halk sağlığı merkezlerinin yaptığı eğitimle daha bilinçli hastaların oluşmasına hastanelerin iş yükünü hafifletmiştir.
Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamaya koyduğu şehir hastaneleri projesi ile daha büyük ve daha donanımlı hastanelerin inşa edilmesi sağlık hizmetlerinin iyileşmesini sağlamıştır. Kent hastaneleri son teknoloji ve yataklı olmaları hastaların daha rahat etmesi ve daha iyi bir sağlık hizmeti görmesini sağlamaktadır.