İslam Devleti Yayılırken Din Nasıl Yayıldı?
Yayılış Ve Cihat
Cihat kelimesi anlam olarak mücadele etmektir. Buradan da anlaşılmaktadır ki Müslümanlığı yaymak adına büyük mücadeleler geliştirilmiştir. Bu sıralarda aşırı lüks, tanınmamış yaşam tarzı ve beslenme şekilleri bu toplumun tarzı değildi. O nesil zamanın din ile daima tevekkül edilmesi ile gerçekleşen bir olgu olduğuna inanıyordu. Bu sebeple dünyevi zevklerden olabildiğince kendilerini sınırlandırmışlardı. İslam ile birlikte bu düşünce tarzı gelişmiş ve yine Allah’ ın rızasını kazanmak adına daha çok heves edinilmiştir.
Davranışsal bir süreç olan yayılma safhası tekrar edilmelidir ki cihat hareketi ile şekillenmeye başlamıştır. Burada bilinmesi gerekir ki Türk insanlar Müslüman olana kadar İslamiyet Arap dünyası tarafından yayılmıştır. Bu duruma tamamen tarafsız bir gözle bakmak gerekir ki din ve devlet işleri birbiri ile karıştırılıp laiklik ilkesi çiğnenmesin. Yayılma ve cihat girişimi aktüel bir konu olduğu için gayrimüslim ülkeler tarafından eleştirilmeye başlanmıştır.
Din Ve Kültür
Herkes tarafından bilinmektedir ki İslam dinin şartlarından bir tanesi temizlik ilkesidir. Yayılışta başta bu ilke olmak üzere diğer tüm ilkeler incelendiğinde bu dinin insan varlığı üzerindeki olumsuz etkileri objektif açıdan gözler önüne serilmiştir. İnanış biçimi dışında insani gereklilikleri şart kılan ve bunlar uygulanmadığı takdirde kişinin inanılan ölümden sonraki hayatta cezalandırılacağını öne süren ve her suçun da bir affı olduğu söylenen bu dinin yayılışında biraz önce de belirtildiği gibi temizlik ilkesi büyük rol oynamıştır. Temizlik nasıl ki yayılımı basit bir ilkeyse o zamanlarda İslam dini de ilkeleri doğrultucunda kolay yayılan bir din olup kabul görmüştür.