Kültür Emperyalizmi Genel Kültürü Nasıl Etkiledi? Emperyalizm, bir ülkenin başka bir ülkeye maddi ve manevi her türlü şeyi dayatması ve o ülkeyi sömürmeye çalışmasıdır. Kültür emperyalizmi ise o ülkenin kültürünü değiştirmeye çalışmaktır.
Makalede Neler Var?
Kültür Emperyalizmi Genel Kültürü Nasıl Etkiledi?
Kültür Emperyalizmi Genel Kültürü Nasıl Etkiledi?
Kültür Emperyalizmi Nasıl Başlar?
Eğer bir millet kültürünü tam anlamıyla oturtamamışsa emperyalizm o milleti çok daha kolay bir şekilde etkilemeye başlar. Ya da dayatma yapan kültüre hayranlık başlarsa o zaman o millet kendi kültür öğelerini tamamıyla terk ederek kültürel asimilasyona uğrar. Eğer ki insanlar yavaş yavaş başka bir kültüre özenip binalarını onlar gibi inşa ediyorsa veya o kültürdeki insanlar gibi giyinmeye başlıyorsa kültürel emperyalizm çoktan etki etmeye başlamış demektir.
Kültür Kaça Ayrılır?
İki tür kültür bulunur. Maddi kültür giyim, binalar, yemek gibi şeyleri kapsar. Manevi kültür ise inanış, düşünce yapısı gibi şeylerdir. Bu iki kültür öğesi içinde en hızlı değişime uğrayan maddi kültürdür. Çünkü insanlar eğer kendilerine dayatılmak istenen kültürü benimsemeye başlarsa bu değişim ilk olarak giyim, mimari, yemek alışkanlığı gibi şeylerin farklılaşmasıyla başlar. Manevi kültür öğeleri daha yavaş bir değişim gösterir. Bunun en büyük nedeni insanların alışık oldukları toplumsal kuralları, gelenek ve görenekleri kolay kolay terk edememesidir.
Kültür Emperyalizmi ve Kitle İletişim Araçları Arasındaki İlişki
Günümüzde kültürü aktarmanın en kolay yolu kitle iletişim araçlarını kullanmaktır. Bir milletin sahip olduğu genel kültür dediğimiz kavram en kolay bu yolla değiştirilebilir. Bunu şu anda en iyi uygulayan ülke ABD’dir. Hollywood dediğimiz sistem çok kolay bir şekilde filmlerle etkide bulunabilmektedir. Filmde kullanılan bir kıyafet dünyanın öbür ucunda moda olarak adlandırılabilir. Ya da yine ABD filmleri ile hayatımıza giren hazır yemek kültürünü kültürel emperyalizme örnek olarak gösterebiliriz. Televizyon, sinema gibi araçlar ile insanlar hamburger, sandviç gibi şeylere özenmiştir. Bu sistem sayesinde ABD gibi büyük ülkeler bu ürünleri satabilecek pazarları kitle iletişim araçları sayesinde hiç bir çaba harcamadan bulmuş olmaktadır. Eğer günümüzde bir ülkede karşılaşılan bir durum dünyanın öbür ucuna da aynı şekilde yansıyorsa bu kitle iletişim araçları sayesinde yapılan kültürel emperyalizmin en açık örneğidir.