Makalede Neler Var?
Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
En yaygın bağırsak rahatsızlıklarının olanlarından biri laktoz intoleransı’dır. Laktoz intoleransı olan kişilerde süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan laktoz şekeri bağırsaklarda emilemez. Süt ve süt ürünleri ile vücuda alınan Laktozun bağırsaklarda bulunan laktaz enzimi ile parçalanıp emilmesi gerekir. Beyaz ten rengine sahip bireylerde yaklaşık -30, Asya ülkelerinde ise yaklaşık %80-90 oranında laktoz intoleransı olduğu tahmin edilmektedir. Yani ortalama olarak her 10 kişiden birinin sütü sindiremeyip laktoz intoleransı rahatsızlığı yaşadığı tahmin edilmektedir.
Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
Laktoz intoleransının kişiden kişiye değişiklik göstermekte beraber, genel olarak başlıca 3 sebebi vardır.
Yaşlanmaya Bağlı Laktoz İntoleransı:
Çocukluk ve gençlik çağlarında vücudumuz yeteri kadar laktaz enzimi üretir. Fakat zaman geçtikçe süt ve süt ürünleri tüketmeyi bırakmak, çeşitli gıdalar almak ve organların yaşlanıp düzgün çalışmayı bırakmaları sonucunda laktaz enziminin üretimi azalabilir veya durabilir.
Çeşitli Hastalıklar Sonucu Oluşan Laktoz İntoleransı:
Çeşitli bağırsak rahatsızlıkları laktaz enziminin üretimini durdurabilir. Bunların başında Çölyak ve İltihaplı Barsak Sendromu sayılabilir.
Doğuştan Olan Laktoz İntoleransı:
Çok sık karşılaşılmasa da bazen bebekler laktoz intoleransı ile dünyaya gelirler. Bu durum kalıtımsal olarak gelecek nesillere geçebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde bebeklerin laktoz içermeyen bebek mamaları ile beslenmeleri gerekir.
Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
Laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünleri tükettiklerinde çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Bunlardan en başlıca olanları şu şekildedir;
Gaz (bağırsak sisteminde aşırı gaz oluşumu)
Mide bulantısı
Karın guruldaması
Karın ağrısı veya mide ağrısı
Şişkinlik hissi
İshal (laktoz tükettikten bir veya iki saat sonra)
Bu belirtileri gösteren hastaya doktor şu tetkiklerden birini ya da bir kaçını yaparak teşhis koyabilir.
Laktoz tolerans testi: Hastanın glikoz seviyesini belirlemek için laktoz çözeltisi içirilir. Daha sonra kan tahlili yapılır. Hastanın glikoz seviyesi yükselmez ise laktoz şekeri, enzimlerle emilmemiş demektir. Yani süt şekeri normal yollarla emilip kana karışmamış demektir.
Dışkı örneği: Yağ asitleri seviyeleri yüksekse muhtemelen laktoz intoleransı teşhisi koyulur.
Hidrojen nefes testi: Test sonuçları yüksekse muhtemelen hastada laktoz intoleransı vardır.