Tarihteki İlk Devletler Hangileridir? İnsanoğlu dünyanın oluşum sürecinin sonuna doğru var olmaya başladı. İlk olarak Taş Devrinde avcılık toplayıcılık yapan insanoğlu göçebe bir yaşam tarzı benimsemiştir. Ancak Taş Devrinin sonuna doğru insanoğlu ateşi kontrol altına almayı başararak korunma sorununu çözdü ve toprağı işleyerek yerleşik hayata geçti. Yerleşik yaşam tarzı, ateşin kontrol altına alınması madenlerin daha kolay işlenmesini sağladı ve insanoğlu Taş Devrini kapatarak Maden Devrine geçti ilk devlet teşekküllerine bu dönem de rastlanır.
Makalede Neler Var?
Genel Kültür Tarihteki İlk Devletler Hangileridir?
Tarihteki İlk Devletler Hangileridir?
Neden Mezopotamya?
Mezopotamya’nın kelime anlamı iki nehir arasında kalan bölge demektir. Buradaki kasıt Fırat Nehri ile Dicle Nehri arasında kalan bölümdür. Mezopotamya dünya da ilk uygarlıkların kurulduğu ilk devlet yapılanmalarının görüldüğü önemli bir bölgedir. Peki neden? Çünkü Mezopotamya çok verimli bir toprak yapısına sahiptir. Ayrıca önemli ticaret yollarının kesiştiği bir merkezdir.
Tarihteki İlk Devletler
Tarihin bilinen ilk devlet Sümerlerdir. Sümerler çivi yazısını bulmaları, ay yılı takvimini bulmaları ve aynı zamanda Mezopotamya uygarlıklarına öncülük etmeleri bakımından çok önemlidir.
Yine Mezopotamya uygarlıklarından olan Akadlar tarih çerçevesinde bilinen ilk imparatorluktur. Bu da Akadların çok fazla etnik yapıyı tek çatı altında topladığını ve geniş bir alana yayıldığını göstermektedir.
Babiller; Mezopotamya’nın teknolojik yönden en gelişmiş devletidir. Bu duruma kanıt ise Babil’in Asma Bahçeleridir. Ayrıca ilk anayasa kabul edilen Hammurabi yasaları da önemlidir.
Asurlar; Kral yolu denilen ticaret yolunu kullanması ve Anadolu’ya yazıyı taşıması bakımından önemli bir devlettir.
Mezopotamya Uygarlıklarının dışında Anadolu’da da önemli devletler vardır. Bunlar; Anadolu kültürünün temellerini atan Hititler. İlk defa parayı kullanan Lidyalılar. Günümüzde kullanılan Latin harflerinin temelini atan Fenikeliler, tarıma ve hayvancılığa büyük önem veren Frigyalılardır.
Ayrıca genel kültür birikimleri baķımından Mısır uygarlığına değinmemek makalenin başlığına hakaret olur. Mısırlılar; Güneş yılı takvimini bulmaları, birçok bilimin temellerini atmaları,(Matematik, Geometri, Anatomi, Eczacılık vb.) kendilerine ait Hiyeroglif yazı ve Papirüs kâğıtlarını kullanmaları ve Piramitleri inşa etmeleri bakımından takdire şayan bir uygarlık vücuda getirmişlerdir.
Bu uygarlıklar dışında Pers topraklarında olsun Hint yarım adasında ve Çin topraklarında da önemli medeniyetler meydana gelmiştir.