Makalede Neler Var?
Verem Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi
Verem Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi : Birkaç asır önce ‘kendi devrinin belası’ ismi verilen verem hastalığı günümüzde de ciddi ve hala yaygın olan hastalıklar sırasındadır. Verem, bilimsel adı ile söylesek tüberküloz tuberculosis bakterisinin akciğerlerde enfeksiyona sebep olması halidir. Bu bakterinin bulaşması zamanı akciğerlerde ciddi bir enfeksiyon görülür ve tedavi olunmazsa ölüme kadar götürüyor.
Verem tıbbın gelişmesi sonucu artık ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık konumuna gelmiştir. Altı aylık bir süreçte devamlı olarak, programlı bir tedavi sonucunda hastalar tamamen iyileşip sağlıklı hayatlarına geri dönebilirler.
Verem Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi
Verem Hastalığı Nasıl Bulaşır Ve Belirtileri Nelerdir?
Verem bulaşıcı bir hastalıktır ve genelde en yakın temasta olduğun hasta kişilerden bulaşabilir. Örneğin evde bir verem hastası varsa, birlikte kullandığınız eşyalardan size de bulaşma ihtimali yüksektir. Genelde hastalık tanısı koyulmayan ve tedavi görmeyen kişilerden bulaşır. Şöyle ki, tedavi gören kişilerde hastalık bulaşıcılık karakterini kaybeder.
Verem hastalığı öksürük, halsizlik, sürekli sinirli olmak, kilo kaybı, iştahsızlık şeklinde kendini belirtir. Daha sonraki aşamalarda öksürük artmaya, kanlı balgam gelmeye başlar.
Tedavide İzlenilen Yollar
Yaygın olan tüberküloz hastalığının karşısını almak amaçlı çocuklara aşı yapılır. Bu şekilde hastalığın karşısı alınır.
Hastalığa yakalanan kişiler farklı belirtiler ve şikayetler ile doktora gittikçe akciğer filmi ve aşı testi ile hastalık tanımlanır.
Verem teşhis edildikten sonra 6 ay süreli tedavi yapılır. Bu tedavi süresinde hastaya 4 farklı ilaç verilir ve aynı zamanda özel olarak beslenme rejimi yapılır. Hastalık sebebiyle kilo kaybı yaşandığından özel beslenme ile hastanın sağlıklı kiloya gelmesini sağlanmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz yapılan bu tedavinin sonucunda hasta tamamen iyileşir ve normal hayatına geri döner.
Bazen tedavi edilmesine rağmen hastalık ölümle sonuçlanır. Bunun sebebi tedavi amaçlı kullanılan 4 ilaçtan 2’ne dirençli olan tüberküloz türüdür. Ancak bu tür hastalığa yakalanan hastalar arasında da tedavi ile iyileşenlerin oranı yüksektir.
İstatistiğe bakılırsa, 2012 yılında 8 milyondan fazla kişinin vereme yakalandığı görülür. Aynı yılda Türkiye’de bu gösterici yaklaşık 14 bin kişi olmuştur. Hala bu hastalığın yaygın olması bazı ülkelerde yaşam koşullarının kötü olmasıdır. Yüksek gelirli ülkelerde bu hastalık daha az görülmektedir.