Zayıflama Hastalığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı? Kişinin aldığı enerjinin harcanılan miktardan daha düşük olmasından kaynaklanan bir hastalık türüdür. Çok fazla kilo kayıplarına bağlı olarak birçok kadın ve genç kızlarda regl takvimlerinde bozukluklar meydana gelebilir. Bu durum erkeklerde ise cinsel isteksizlik olarak baş gösterebilir.
Makalede Neler Var?
Zayıflama Hastalığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Zayıflama Hastalığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Öncelikle Aşırı Zayıflığın Ne Olduğunu Bilmeliyiz!
İnsanlarda görülen aşırı zayıflama isminden de anlaşılacağı üzere kişilerde meydana gelen aşırı şekilde kilo kayıplarıdır. Bu terim uzmanlar arasında Anoreksi Nervoza ya da Anoreksi olarak tanımlanabilir. Bu tip hastalar zayıf oldukları halde kendilerinin kilolu olduklarını düşünürler. Buna bağlı olarak daima kilo alabileceklerini düşünmekten kendilerini alıkoyamazlar ve bu korkuyla yaşarlar. Böyle düşündükleri için diyet programları uygularlar, aşırı spor yapma ve zayıflama gereksinimi duyarlar ya da yemek yedikten sonra kilo alırım korkusuyla istifra, idrar atımına yardımcı olan maddeler, müshil veya başka ilaçları kullanma gereksinimi duyarlar. Vücutta aşırı zayıflama olduğundan ötürü bunların yanı sıra hormonal dengelerde de bozukluklar meydana gelebilir.
Zayıflama Hastalığınızın Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Kişide öncelikle beslenme bozukluğu olup olmadığına dikkat edilir. Şayet beslenme bozukluğu varsa yemek yeme davranışlarından memnun kalmama, kilosundan, vücudundan memnun değil ayrıyeten yediklerini sürekli kusma eğiliminde ise risk oranı yüksek demektir. Zayıflama hastalığı bir günde meydana gelmez. Belirtiler görüldüğünde erken tedavi olunması ve teşhisin konulması ciddi derecede önemlidir. İlk olarak aile hekimlerine danışılmalıdır ve bir psikoterapiste gözükmekte fayda vardır. Daha sonrasında bedensel bir muayenenin ardından detaylı bir görüşme yapılır. Muayeneye göre aşama tespit edilerek tedaviye başlanılır.
Peki, Bu Hastalık Tedavi Edilebilir Mi?
Yapılan araştırmalarda 100 kişiden takribi olarak 40 ile 60 civarında hastanın psikoterapi aşamasını tamamladığı görülür ve bundan tam beş sene sonra hastalığın tedavi edildiği kabul görülür. Fakat bu 100 kişiden yaklaşık olarak 30’unun hastalığı kalıcılığını sürdürür. Aşırı kilo kaybı durumunda yaşanan ölümler, bazı ruhsal olarak gelişmiş hastalıklardaki orana göre daha fazladır. Bunlara bağlı olarak ne kadar da üzücü olsa intihar tehlikelerini görmekteyiz.
Zayıflama hastalığının tedavisinde görev alan ve tedaviyi uygulayan psikoterapistler alanlarında uzmanlaşmış ve aynı zamanda yeterli tecrübeye sahip olmalıdırlar. Yaş olarak küçük olan hastaların çoğunluğunda, terapi aşamasında hastaya da danışılarak aile fertleri belirli terapilere dahil edilebilirler. Yapılan işlemlerin hastanın izniyle olması önemlidir. Zayıflama hastalığında gerek görüldüğü takdirde psikoterapinin yanında ilaç takviyesine de başvurulabilir. Psikoterapi tedavisi ayakta ve yataklı olarak uygulanabilir. Ayakta tedavi yeterli görülmediği durumlarda yataklı tedaviye başvurulur.